AMSTERDAM – Jonge meisjes produceren een stressverlagend hormoon als ze de stem van hun moeder horen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

De stem van hun moeder heeft op jonge meisjes ongeveer hetzelfde effect als een knuffel.

Wanneer ze het vertrouwde geluid horen, maken ze meer van het hormoon oxytocine aan, zo hebben onderzoekers van de Univeriteit van Wisconsin Madison ontdekt.

Stresshormoon

Oxytocine komt ook vrij als mensen elkaar aanraken of knuffelen. Het hormoon zorgt er verder voor dat er minder van het ‘stresshormoon’ cortisol wordt aangemaakt. Mensen worden daardoor rustiger.

De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door 61 meisjes in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar een toespraak te laten houden voor een aantal mensen die ze niet kenden. De kinderen werden uiteraard nerveus.

Telefonisch contact

Sommige meisjes werden meteen na hun toespraak naar hun moeder gebracht. Andere kinderen mochten met hun moeder praten via de telefoon. Een derde deel van de meisjes kreeg na de opdracht alleen een video te zien.

Uit het onderzoek bleek dat de meisjes die de stem van hun moeder kregen te horen veruit het het snelste ‘ontstressten’ door de aanmaak van oxytocine. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Verbonden

“De kinderen die mochten spreken met hun moeder vertoonden ongeveer dezelfde hormonale reactie”, verklaart hoofdonderzoekster Leslie Seltzer in de Britse krant The Independent. “Het maakte niet uit of ze een persoonlijke ontmoeting hadden, of alleen over de telefoon met elkaar spraken.”

“Blijkbaar werkt het hormoon oxytocine stressverlagend bij vrouwen na beide soorten contact”, aldus Seltzer. “Daardoor wordt mogelijk ook de band tussen individuen versterkt.”