AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in Brazilië een extreem zeldzame vis opgespoord die volledig blind is en leeft in ondergrondse wateren.

De vis met de naam Stygichthys typhlops werd ontdekt in de buurt van de Braziliaanse stad Jaiba in bronnen die de toegang vormden tot een zogenaamde aquifer, een waterlaag in de ondergrond.

De wetenschappers van de Universiteit van Sao Paulo hebben in totaal 34 exemplaren van de zeldzame soort gevangen. De vissen hebben geen pigment in hun huid. Ook zijn ze volledig blind, die eigenschap komt vaker voor bij dieren die onder de grond of in donkere omgevingen leven. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Fish Biology.

Zeldzaam

De blinde vissen behoren tot de Karperzalmachtigen. De meeste vissen van die soort leven boven de grond en beschikken juist over goede ogen. Er was tot nu toe slechts een exemplaar van de Stygichthys typhlops gevangen in 1962. Sindsdien werd het dier nooit meer waargenomen.

“Dit is de meest enigmatische vis van de Karperzalmachtigen”, verklaart hoofdonderzoeker Christiano Moreira op BBC News. “Het zou wel eens de laatst overgebleven vissoort kunnen zijn van een groep Karperzalmachtigen die al lang is uitgestorven.”

Uitsterven

Ook de Stygichthys typhlops wordt echter met uitsterven bedreigd. De vis komt vermoedelijk alleen nog voor in een specifiek deel van Brazilië. “Het feit dat veel bronnen in de regio opdrogen is zorgelijk”, aldus Moreira. “Het verdwijnen van water uit de aquifers zal leiden tot het uitsterven van deze soort.”