AMSTERDAM – Mensen slaken zo nu en dan een zucht om hun ademhalingspatroon flexibel te houden. Dat hebben Belgische wetenschappers ontdekt.

Een zucht zorgt er volgens de onderzoekers van de Universiteit van Leuven voor dat het ritme van de ademhaling verandert. Het ademhalingssysteem zou af en toe behoefte hebben aan variatie om flexibel te kunnen blijven.

De wetenschappers hebben hun theorie getest door proefpersonen uit te rusten met een T-shirt dat hun ademhaling, hartslag en hoeveel koolzuur in hun bloed registreerde. De meting werd gehouden terwijl de deelnemers aan het experiment rustig op een stoel zaten en duurde ongeveer twintig minuten. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychology.

Dynamiek

“De resultaten van het onderzoek wijzen er op dat de dynamiek van de menselijke ademhaling vlak na een zucht anders is dan daarvoor”, verklaart hoofdonderzoekster Elke Vlemincx op Discovery News.

“Onze hypothese is dat een zucht kan worden gezien als een soort reset van het ademhalingssysteem”, aldus Vlemincx.

Functie

Daarmee is de functie van een zucht mogelijk duidelijk geworden. Volgens de wetenschappers is het namelijk van het grootste belang dat het ritme van de ademhaling regelmatig varieert. De behoefte aan zuurstof van mensen verandert namelijk per minuut onder invloed van interne en externe omstandigheden. Een zucht gooit het ademhalingssysteem af en toe overhoop. Waarschijnlijk blijft het lichaam daardoor beter in staat om snel op een veranderende zuurstofbehoefte te reageren.