AMSTERDAM – Robots die huishoudelijke taken overnemen van mensen kunnen mogelijk dodelijke wonden aanrichten bij hun eigenaren. Dat hebben Duitse wetenschappers gedemonstreerd in een nieuwe studie.

Vooral robots die assisteren bij taken in de keuken en bijvoorbeeld messen gebruiken, kunnen volgens de onderzoekers van het Institute of Robotics and Mechatronics in Wessling gemakkelijk schade aanrichten bij mensen.

In sommige gevallen kunnen wonden die per ongeluk door de apparaten worden veroorzaakt zelfs dodelijk zijn, zo meldt de BBC.

Keukenmes

Bij hun onderzoek lieten de wetenschappers een robotarm bij huishoudelijke taken verschillende snij-instrumenten gebruiken, zoals een keukenmes, vleesmes, schaar of schroevendraaier. Vervolgens werden er verschillende zachte substanties onder de arm gelegd met een vergelijkbare structuur als menselijke huid, zoals siliconenmatjes en varkenspoten.

De insnijdingen die de robotarm maakte in de materialen zouden volgens de wetenschappers diepe wonden veroorzaken in de huid van mensen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op de International Conference on Robotics and Automation in Alaska.

Beveiliging

De Duitse wetenschappers voerden hun studie uit om te onderzoeken of er een beveiligingssysteem nodig is om te voorkomen dat huisrobots hun eigenaren verwonden. Ze werken inmiddels aan een robotarm met sensoren die menselijke huid kunnen detecteren en daardoor snijwonden bij mensen kunnen voorkomen.

Bij een eerste test met dit systeem werd de schade die de robots aanrichtten in verschillende huidachtige substanties drastisch beperkt.