Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Bruine rat blijkt schadelijkste indringer in Europa

AMSTERDAM – Bruine ratten behoren samen met sikaherten en muskusratten tot de schadelijkste indringers onder de zoogdieren in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Zwitserse wetenschappers.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De bruine rat is volgens de onderzoekers van de Universiteit van Fribourg vooral een bedreiging voor kleine inheemse diersoorten, zoals vogels, knaagdieren en bepaalde waterdieren. Ook vreten de ratten vaak allerlei gewassen en etensvoorraden van mensen aan.

Sikaherten zijn vooral schadelijk vanwege de schade die ze aanrichten aan bomen, terwijl muskusratten vaak dammen, irrigatiesystemen en kanalen slopen.

Schadeberekening

De Zwitserse wetenschappers hebben bij hun studie zowel de ecologische als de economische schade berekend van 34 zoogdieren die oorspronkelijk niet in Europa voorkwamen. Elke zogenaamde invasieve diersoort heeft op basis van de berekening een puntenaantal gekregen.

Bruine ratten, sikaherten en muskusratten staan bovenaan de 'schadelijst'. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Conservation Biology.

Biodiversiteit

“De score kan worden gebruikt om de meest schadelijke invasieve diersoorten te identificeren, zodat er maatregelen kunnen worden genomen om hun negatieve effecten in te dammen”, zo melden de onderzoekers volgens BBC News in hun studie.

“Invasieve diersoorten zijn een grote bedreiging voor de biodiversiteit”, zo verklaren de wetenschappers. “En de economische schade die ze veroorzaken overschrijdt vijf procent van het bruto wereldwijd product.”

Plaag

Vooral bruine ratten zijn een grote plaag in Europa. De knaagdieren hebben zich verspreid over het hele continent, maar oorspronkelijk komen ze uit Azië. Ze werden vermoedelijk in de 18e eeuw meegebracht door schepen.

De Zwitserse onderzoekers willen in een vervolgstudie ook de schade van invasieve vogels en vissen berekenen.

Aanbevolen artikelen