Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Pijn op gezicht muis af te lezen'

AMSTERDAM - Aan het gezicht van een muis is te zien of het dier pijn lijdt. Bij muizen die als proefdier worden gebruikt kan met een nieuwe methode van pijnherkenning veel leed worden voorkomen door de dieren op tijd pijnstillers te geven.
Door Novum

Dat betogen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in vakblad Nature Methods, schrijft Trouw.

De onderzoekers spoten azijnzuur bij muizen in de buik. Dat leidde tot hevige buikkramp, waardoor de dieren pijn leden. De onderzoekers maakten opnamen van hun veranderende gezichtsuitdrukkingen. De foto's legden ze voor aan collega's.

HD-camera's

Met een beetje oefeningen konden die er tachtig procent van de pijnlijke blikken uit filteren. Als de foto's worden genomen met HD-camera's, herkennen de proefpersonen 97 procent van de pijnlijke grimassen.

Na de mens is de muis het eerste dier waarvoor een pijnschaal is ontwikkeld. Vooral aan de ogen is te zien of een muis pijn lijdt. Die gaan van ontspannen naar licht vernauwd of helemaal dichtgeknepen.

Ook wordt de neus opgetrokken, waardoor rimpels in de huid worden veroorzaakt. In de wangen zijn bij pijn ook rimpels te zien.

Snorharen

Deze drie kenmerken gelden ook voor mensen die pijn hebben. De muis trekt verder de snorharen naar voren of naar achteren. De oren gaan uit elkaar en naar achteren.

Aanbevolen artikelen