AMSTERDAM – Onderzoekers hebben in een afgelegen gebied van de Canadese staat Alberta de grootste beverdam ter wereld in kaart gebracht.

De beverdam is ruim 850 meter lang en bevindt zich aan de zuidkant van het Wood Bufallo National Park. Onderzoekers van het park hebben de constructie met luchtfoto’s in kaart gebracht. De dam bestaat uit modder, stenen en bomen.

De beverdam is zo groot dat de dieren waarschijnlijk in de jaren zeventig al zijn begonnen met de bouw. “Waarschijnlijk hebben er verschillende generaties bevers aan gewerkt”, verklaart Jean Thie van het onderzoeksinstituut EcoInformatics op Discovery News. “De dam groeit nog steeds.”

Reuzendam

Volgens Thie zijn bevers inmiddels bezig met de bouw van nog twee dammen in hetzelfde gebied. Binnen tien jaar zouden de drie constructies wel eens kunnen worden samengevoegd tot één reuzendam van een kilometer lengte.

Thie is overigens de ontdekker van de recorddam. Hij kwam de stuw op het spoor tijdens een onderzoek naar permafrost in het gebied. Later bleek de beverdam ook zichtbaar op satellietbeelden van Google Earth.

Bevers bouwen dammen om ingekapselde waterverblijven te creëren waarin ze veilig zijn voor roofdieren. Normaal gesproken zijn die constructies echter slechts 10 tot 100 meter lang. Het oude record voor de langste beverdam stond op 652 meter. Deze 'recordstuw' werd gebouwd door bevers in de Amerikaanse staat Montana.