AMSTERDAM – Mensen die hun handen wassen na een moeilijke beslissing, hebben minder vaak last van twijfels achteraf. Dat beweren wetenschappers van de Universiteit van Michigan in een nieuwe studie.

Het reinigen van de handen geeft mensen volgens de Amerikaanse onderzoekers het gevoel dat ze hun zorgen letterlijk van zich af wassen. Er treedt daardoor waarschijnlijk een psychologisch effect op, waardoor genomen beslissingen makkelijker worden geaccepteerd.

“Het is niet alleen zo dat het wassen van je handen bijdraagt aan zowel fysieke als mentale reiniging”, verklaart onderzoeksleider Spike Lee. “Onze studie laat ook zien dat de reiniging de invloed van gedragingen en beslissingen uit het verleden vermindert.”

Cd's kiezen

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door tijdens een experiment een groep proefpersonen hun favoriete cd’s te laten kiezen uit 30 albums. Alle deelnemers moesten 10 cd’s selecteren die ze graag zouden willen toevoegen aan hun persoonlijke collectie.

De helft van de proefpersonen kreeg vervolgens de opdracht om hun handen te wassen. De andere mensen mochten alleen naar een flesje zeep kijken. Uit het onderzoek bleek dat de ‘handenwassers’ achteraf veel minder twijfels hadden over hun selectie, dan de mensen die alleen naar de zeep hadden gekeken.

Nieuwe auto

“Wanneer de deelnemers aan het experiment hun handen hadden gewassen, hoefden ze hun keuze voor zichzelf niet meer te rechtvaardigen als ze hun favoriete cd’s voor een tweede keer mochten selecteren”, verklaart onderzoeker Norbert Schwarz in de Britse krant The Daily Telegraph.

“Dit effect zou relevant kunnen zijn voor veel keuzes die we in het leven moeten maken, zoals het kiezen van een partner of een nieuwe auto”, aldus Schwarz.