AMSTERDAM – Mannelijke chimpansees maken in sommige gevallen gebruik van speciaal gereedschap om vrouwtjes te verleiden tot seks. Dat meldt een Britse wetenschapper in een nieuwe studie.

Chimpansees in Tanziania maken vaak geluid met droge bladeren om vrouwtjes er op attent te maken dat ze in de stemming zijn voor seks, zo beweert hoogleraar William McGrew van de Universiteit van Cambridge.

Als de dieren een erectie hebben, wrijven ze de bladeren langs elkaar vlak voor hun stijve geslachtsdeel. Het knisperende geluid van de droge bladeren trekt de aandacht van vrouwtjes en maakt hen attent op de erectie. Als één van de vrouwtjesapen geïnteresseerd is in een vrijpartij, volgt er vaak meteen seksueel contact.

Seksgereedschap

McGrew verklaart in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat het ritueel met de bladeren kan worden gezien als het gebruik van seksueel gereedschap. De bladeren passen volgens hem in de definitie van gereedschap, omdat het gaat om externe objecten die worden ingezet om een specifiek doel te bereiken, in dit geval seks.

“Mannetjes moeten nu eenmaal de aandacht trekken van vrouwtjes en die aandacht vervolgens vasthouden”, aldus de hoogleraar in The New York Times. “Droge bladeren tegen elkaar aan wrijven is een manier om dat te doen. Het maakt een raspend geluid dat erg opvallend is.”

Optelsommetje

“Het vrouwtje hoort het geluid, ziet de erectie en maakt een simpel optelsommetje", verklaart McGrew. "Als ze geïnteresseerd is, benadert ze het mannetje, biedt ze haar achterwerk aan en zullen ze paren.”

Het seksritueel met de bladeren is overigens nog niet waargenomen bij chimpansees buiten Tanzania.