Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Pil veroorzaakt seksproblemen

AMSTERDAM – Vrouwen die de pil slikken, kunnen om die reden kampen met verminderd seksplezier of zelfs seksueel disfunctioneren. Dat kwam naar voren uit recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door de University of Heidelberg.
Door NU.nl/Pauline van Lintel

"Seksuele problemen kunnen een negatieve impact hebben op de kwaliteit van leven en het emotionele welzijn, ongeacht de leeftijd van de persoon in kwestie", verklaart onderzoekster dokter Lisa-Maria Wallwiener over het belang van de studie.

"En seksuele disfunctionaliteit onder vrouwen komt veel voor. Een laag libido zelfs nog veel vaker", voegt zij toe.

Seksueel actief

De studie van Wallwiener en haar collega’s, gepubliceerd in de Journal of Sexual Medicine, besloeg ruim 1000 vrouwelijke proefpersonen waarvan de meeste de laatste maand seksueel actief geweest waren.

Alle deelneemsters werden verzocht een vragenlijst in te vullen die erop gericht was seksuele problemen boven tafel te halen. Vervolgens werd dit vergeleken met de anticonceptie die de vrouwen het afgelopen jaar gebruikt hadden.

Hormonale anticonceptie, zoals de pil, bleken daarbij opmerkelijk vaker seksuele problemen te veroorzaken in vergelijking met andere typen voorbehoedmiddelen, zoals het condoom.

Ironie

Dokter Irwin Goldstein, hoofdredacteur van het vakblad dat het onderzoek opnam, ziet vooral ironie in de onderzoeksresultaten. "Deze vrouwen genieten dankzij de medicijnen meer vrijheid, maar weten tegelijkertijd niet wat ze er ook mee opgeven", meent hij. "Aan de hormonale huishouding sleutelen, betekent wellicht ook gesleutel aan hun seksleven."

De resultaten bevestigen eerdere vermoedens van het negatieve bijeffect van de pil en volgens de Britse krant The Telegraph noopt het althans tot meer onderzoek, naar langdurig gebruik van de hormonale anti-conceptie.

Aanbevolen artikelen