AMSTERDAM – Depressies kunnen mogelijk worden genezen door magneten te laten inwerken op het brein. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Onderzoekers van de Universiteit van South Carolina hebben ontdekt dat mensen vaker van een depressie genezen als ze regelmatig een helm dragen met daarin enkele magneten.

Tijdens een drie weken durend experiment moesten proefpersonen die leden aan een depressie elke dag minimaal 37 minuten een ‘magneethelm’ dragen. De magneten in het hoofddeksel stimuleerden vooral het voorste gedeelte van hun brein.

Medicijnen

De resultaten van de studie wijzen uit dat het dragen van een magneethelm een depressie in 14 procent van de gevallen doet verminderen. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of General Psychiatry.

Alle deelnemers aan het experiment waren al eens behandeld met medicijnen, maar dat had geen resultaat opgeleverd.

Placebo

Bij de helft van de proefpersonen waren de magneten in het hoofddeksel overigens geblokkeerd, zodat ook de mogelijkheid van een placebo-effect werd onderzocht. Maar bij deze mensen meldde slechts vijf procent een verbetering van hun situatie.

Volgens de onderzoekers kan een magneethelm mogelijk uitkomst bieden bij depressieve mensen die niet reageren op andere behandelingen. “De resultaten van de studie suggereren dat herhaaldelijke transcraniële stimulatie significante antidepressieve effecten heeft”, aldus hoofdonderzoeker Mark George in de Britse krant The Daily Telegraph.