AMSTERDAM – Een groep bedrijven in Japan werkt aan een robot met een menselijk uiterlijk, die in 2015 een wandeling moet maken op de maan.

De robot met de naam Maido-kun wordt ontworpen door enkele bedrijven die zich hebben verenigd onder de naam SOHLA.

Het apparaat zal op twee benen lopen, net als mensen. Het is verder de bedoeling dat de robot straks in staat is om met zijn handen een tekening van de Japanse vlag te maken op het maanoppervlak. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Volgens de huidige plannen moet Maido-kun in 2015 meeliften met een missie van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA.

Onstabiel

Tot nu toe werden robots met twee benen niet geschikt geacht voor maanmissies, omdat de apparaten moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren op het maanoppervlak. "De menselijke manier van lopen is relatief onstabiel", verklaart de Australische onderzoeker Roger La-Brooy in New Scientist. "Bij het ontwerpen van robots voor onvoorspelbaar terrein kiezen we eerder voor drie benen dan voor twee benen."

Publiciteit

Volgens de president van de bedrijvengroep Sohla zal een maanrobot met een menselijk uiterlijk echter voor veel meer publiciteit zorgen dan de huidige maanrovers.  “We hebben besloten voor een mensachtige robot te gaan, omdat zo’n apparaat meer fascinerend en stimulerend is”, aldus Hideo Sugimoto.