AMSTERDAM – Mannen die alleen worden gelaten met een mooie vrouw maken grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol aan. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek, zo melden Britse media.

Onderzoekers van de Universiteit van Valencia lieten 84 mannelijke proefpersonen vijf minuten lang een Sudoku oplossen in het gezelschap van twee vreemden: een man en een mooie vrouw.

Eén van de twee vreemden vertrok vervolgens, zodat de deelnemers aan het experiment alleen achterbleven met de man of de vrouw. Daarna werd de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol in hun bloed gemeten.

De resultaten zijn opmerkelijk, zo vindt de Britse krant The Daily Telegraph.

Wanneer de vrouw vertrok en de twee mannen achterbleven, had dat geen invloed op het stressniveau van de proefpersonen. Maar als de man opstond en de puzzelaars alleen achterbleven met de vrouw, maakten ze opeens veel meer cortisol aan.

Onbereikbaar

Vooral mannen die het gevoel hadden dat de vrouw voor hen onbereikbaar was, bleken tijdens het onderzoek erg veel van het stresshormoon te produceren.

Een verhoogde aanmaak van cortisol is op korte termijn niet schadelijk. Het zorgt zelfs voor een verhoogde alertheid. Op lange termijn kunnen hoge waardes van het stresshormoon echter leiden tot gezondheidsklachten, zoals diabetes en hartziektes.

Interactie

“Deze studie laat zien dat cortisolwaardes bij mannen toenemen nadat ze worden blootgesteld aan een ontmoeting van vijf minuten met een jonge, aantrekkelijke vrouw”, zo schrijven de onderzoekers in hun studie. “Dit bewijst dat interactie met andere personen een directe invloed kan hebben op de aanmaak van cortisol.”