TEL AVIV - De rivier de Jordaan zou volgend jaar weleens helemaal droog kunnen vallen. De stroom tussen Israël, Syrië en Jordanië valt elk seizoen al terug tot een klein stroompje, maar zelfs dat zal er komend jaar niet meer zijn.

Daarvoor waarschuwt milieuorganisatie Friends of the Earth maandag.

Volgens de regionale directeur van de organisatie, Gidon Bromberg, komt dat vooral omdat er te veel water uit de Jordaan gehaald wordt.

98 procent

Israël, Syrië en Jordanië onttrekken jaarlijks 98 procent van het water uit de rivier. Daarnaast komen veel riolen uit op de stroom, die daardoor kampt met vervuiling.

Volgens de organisatie stroomde vijftig jaar geleden nog elk jaar 1,3 miljard kubieke meter water door de rivier. Nu is dat verminderd tot hooguit 100 miljoen kubieke meter. Het verdwijnen van de Jordaan zou volgens Friends of the Earth een ramp zijn voor de natuur en de mens. Veel dieren, waaronder trekvogels, hebben de rivier nodig om te overleven.

Cultureel en religieus

De Jordaan speelt ook een grote culturele en religieuze rol. In het Oude Testament van de Bijbel wordt de vallei rond de Jordaan geprezen om het vele water. Jezus zou gedoopt zijn in de rivier.

Ook liggen rond de rivier veel bekenden van de islamitische profeet Mohammed begraven. Daarom komen jaarlijks duizenden christenen en islamieten naar de rivier.