AMSTERDAM – Britse en Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd een soort 'viagra' voor de hersenen te ontwikkelen. De spray, op basis van oxytocine, zou mannen althans gevoeliger en lichamelijker maken en daarmee tot betere partners verheffen.

Oxytocine is een lichaamseigen hormoon dat maakt dat mensen hun affectie makkelijker aan elkaar tonen. Om die reden wordt het ook wel het knuffelhormoon genoemd en speelt het onder meer een grote rol in het hechtingsproces tussen moeder en kind.

Een spray op basis van oxytocine zou dan ook het vermogen hebben 'de grootste macho net zo gevoelig te maken als de gemiddelde vrouw', aldus de wetenschappers maandag tegenover de Daily Mail.

Placebo

Om tot de conclusie te komen onderwierpen de onderzoekers, verbonden aan Cambridge's Babraham Institute, 48 mannen aan een experiment waarbij de helft de hormoonspray moest opsnuiven en de andere helft voor hetzelfde een placebo kreeg.

Hierna kregen alle deelnemers 'gevoelige plaatjes' onder ogen, waaronder één met een huilend kind en één met een rouwende man. De mannen die net aan het knuffelhormoon hadden geroken reageerden vervolgens veel vaker empathisch op de afbeeldingen dan de controlegroep.

"De oxytocine-groep liet significant meer gevoel zien", bevestigt onderzoeker Rene Hurlemann. "Nagenoeg gelijk aan wat normaal is voor vrouwen."

Warmer

De onderzoekers stellen nu dat de spray gebruikt kan worden om van mannen warmere partners te maken, of ze in ieder geval meer in contact te brengen met hun vrouwelijke kanten. Tegelijkertijd is over de werking van het middel nog weinig bekend. Zo is om te beginnen onduidelijk hoe lang het effect van het middel aanhoudt.

Bovendien is het niet al goud dat er blinkt, zo meent een tweede auteur van het onderzoek. Mannen, onder invloed van de spray, zouden althans onmiddellijk minder handig zijn en er angstiger van worden. Ergo: mannen worden niet alleen vrouwelijker van het middel, ze worden er ook mínder mannelijk van.

Of de spray uiteindelijk in productie genomen zal worden, is dan ook nog onduidelijk.

Hulp

De wetenschappers van Cambridge's Babraham Institute kregen gedurende het onderzoek hulp van collega’s van de Universiteit van Bonn. De resultaten zijn opgenomen in de Journal of Neuroscience.