AMSTERDAM – Japanse en Australische wetenschappers hebben met behulp van een netwerk van sensoren het snelst stromende zeewater ter wereld ontdekt.

De onderzoekers van de Hokkaido University en het Centre for Australian Weather and Climate Research ontdekten de ‘recordstroming’ op ruim drie kilometer diepte in de Zuidelijke Oceaan.

Het ijskoude water stroomt daar met een snelheid van ongeveer 700 meter per uur, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

De wetenschappers kwamen de zeestroom op het spoor met behulp van een 175 kilometer lange sliert van sensoren, die is geïnstalleerd op het Kerguelenplateau. Dat is een verzonken continent dat 3000 kilometer ten zuidwesten van Australië ligt.

Amazone

Details over de ontdekking zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Het nieuw ontdekte natuurfenomeen produceert een stroom water van 8 miljoen kubieke meter per seconde en transporteert daarmee 40 keer zo veel water als de rivier de Amazone.

Klimaat

De stroming voert water van het zeeoppervlak naar de dieptes van de Zuidelijke Oceaan en vervolgens weer omhoog. Volgens de onderzoekers heeft de zeestroom een zeer grote invloed op het wereldwijde klimaat.