AMSTERDAM – Chimpansees lijken de dood van soortgenoten op dezelfde manier te verwerken als mensen. Dat blijkt uit twee nieuwe wetenschappelijke studies.

Onderzoekers van de Universiteit van Stirling in Schotland filmden hoe chimpansees in het Blair Drummond Safari and Adventure Park waakten over een 50-jarige vrouwelijke soortgenoot die op sterven lag. Na de dood van het vrouwtje bleef haar dochter een nacht lang bij het lichaam zitten. Ook de andere apen gedroegen zich volgens de wetenschappers veel rustiger dan normaal.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford observeerden hoe twee chimpanseemoeders in Guinea de lichamen van hun overleden kinderen nog wekenlang met zich mee sleepten en beschermden (zie filmpje). De dieren gebruikten stokjes en ander gereedschap om de vliegen van de lichamen af te slaan.

Rouwverwerking

Beide studies zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Volgens de onderzoekers suggereren de bijzondere gedragingen van chimpansees dat apen de dood van soortgenoten op ongeveer dezelfde manier verwerken als mensen.

“Onze observaties bevestigen het bestaan van een extreem krachtige band tussen moeders en hun jongen die zelfs na de dood van een jong blijft voortbestaan”, verklaart onderzoeker Dora Bira van de Universiteit van Oxford op BBC News.

Bewustzijn

Ook de Schotse wetenschappers zijn ervan overtuigd dat chimpansees op een bijna menselijke manier omgaan met de dood.

“De wetenschap levert steeds meer bewijzen geleverd dat de grenzen tussen de mensheid en andere soorten lang niet zo duidelijk zijn afgebakend als mensen vroeger dachten”, verklaart hoofdonderzoeker James Anderson van de Universiteit van Stirling. “Het bewustzijn van de dood is een van de psychologische fenomenen die daarop wijzen.”