AMSTERDAM – Het heersende idee dat mannen die te snel klaarkomen voor een ‘psychische uitdaging’ staan klopt niet, blijkt uit onderzoek. De oorzaak kan in ieder geval óók in de genen liggen, zo toonden wetenschappers uit Zweden en Finland aan.

Mannen die te maken hebben met vroegtijdige ejaculaties zouden een defect in de genen kunnen hebben. Deze mutatie zou van invloed zijn op de afgifte van dopamine, een zeer invloedrijke neurotransmitter die zich zo’n beetje met alles in het lichaam 'bemoeit'. 

De Scandinavische onderzoekers brengen dopamine nu in verband met te snel klaarkomen. Hiervoor onderzochten de wetenschappers 1300 mannen, tussen de 18 en 45 jaar. Gevraagd werd onder meer naar seksuele ervaringen en uithoudingsvermogen tussen de lakens, en bij alle proefpersonen werd een speekselmonster afgenomen.

Met het speeksel werd getest of het gen dat verantwoordelijk is voor het transport van dopamine (genaamd DAT1), in tact was. Bij mannen waarbij dit niet het geval was werd vervolgens veel vaker ejaculatieproblemen vastgesteld dan bij hun genetisch beter uitgelijnde evenknieën.

Erfelijk

Het probleem zou daarmee deels erfelijk zijn en niet standaard psychisch, zoals het nu vaak afgedaan zou worden. Mannen die sneller klaarkomen dan hen of hun partner lief is, krijgen dan ook vaak ontspanningsoefeningen voorgeschreven omdat dat zou helpen.

"Onze resultaten suggereren echter dat medicijnen die het dopamine-niveau regelen, veel effectiever zouden zijn", zo tekent de Britse Daily Mail op uit het onderzoek.

De resultaten van de studie zijn opgenomen in de Journal of Sexual Medicine.