KUALA LUMPUR - Zeker 120 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen.

De evolutiebioloog Menno Schilthuizen en diens Maleisische student Liew Thor-Seng stuitten op een nieuw soort naaktslak met een staart die drie keer zo lang als zijn kop is.

Een Nederlands/Duits onderzoeksteam ontdekte een veelkleurige slangensoort. Andere opmerkelijke ontdekkingen in het natuurgebied zijn een gigantische wandelende tak, een kikker die 's nachts van kleur verandert en een kleine zoetwatergarnaal met een bek vol tanden.

Natuurgebied

Dat staat in een rapport dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag publiceert. Aanleiding voor de publicatie is de viering van drie jaar samenwerking tussen Brunei, Indonesië en Maleisië.

In 2007 besloten deze landen de handen ineen te slaan om het Hart van Borneo, een natuurgebied vijf keer zo groot als Nederland, beter te beschermen tegen onder meer illegale houtkap en de aanleg van palmolieplantages.

Volgens het WNF heeft de overeenkomst inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Een Chinees voorstel om een palmolieplantage van 2 miljoen hectare aan te leggen, half zo groot als Nederland, haalde het niet. Ook de aanleg van een snelweg dwars door het gebied ging niet door.