AMSTERDAM – De eerste moderne mensen hebben gedurende zeker twee periodes in de geschiedenis gepaard met primitievere soorten, zoals de Neanderthaler en mogelijk ook de Homo heidelbergensis. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van New Mexico analyseerden het DNA van 1.983 mensen over de hele wereld. In het genetisch materiaal werden verschillende markers aangetroffen die niet afkomstig lijken van moderne mensen, maar van veel oudere mensensoorten zoals de Neanderthaler en de Homo heidelbergensis.

De bevindingen suggereren dat er waarschijnlijk op twee moment in de geschiedenis kruisingen tussen moderne mensen en andere soorten hebben plaatsgevonden: 60.000 jaar geleden en 45.000 jaar geleden.

Genetische sporen

De resultaten van de studie zijn bekend gemaakt op een bijeenkomst van de American Society of Physical Anthropologists, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Volgens hoofdonderzoeker Jeffrey Long zijn de bevindingen erg verrassend. De genetische sporen suggereren volgens hem dat de Neanderthaler nog niet helemaal is uitgestorven. “Dit was niet wat we verwachtten te vinden”, verklaarde hij. “Maar er zit blijkbaar in iedereen nog een beetje Neanderthaler.”