Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Sporen van reuzenschorpioen ontdekt

AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben sporen van een prehistorische reuzenschorpioen ontdekt in Schotland.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De onderzoekers van de Universiteit van Sheffield ontdekten het fossiel van de schorpioen in een oeroude rots in de Schotse streek Fife.

De schorpioen was vermoedelijk twee meter lang en een meter breed. De afdruk is ongeveer 330 miljoen jaar oud en ontstond waarschijnlijk doordat de staart van het dier over de grond sleepte. Dat meldt BBC News.

Kopie

Er wordt op dit moment een afgietsel gemaakt van het fossiel zodat de sporen van de schorpioen kunnen worden tentoongesteld in de Scottish Natural Heritage. De originele sporen van de schorpioen dreigen verloren te gaan, omdat de rots waarop ze zijn aangetroffen in stukken dreigt te breken.

“Het spoor van de schorpioen bevindt zich in een precaire situatie”, verklaart onderzoeker Richard Batchelor. “Het is jarenlang blootgesteld aan het weer. We lopen het risico dat de rots binnenkort uit elkaar valt.”

Siliconen

“Het zou te duur zijn om de rots te verplaatsen en in een museum onder te brengen. Maar door de afdruk in siliconenrubber te gieten en kopieën te maken voor onderzoeksdoeleinden en educatie kunnen we de sporen in de toekomst blijven bekijken”, aldus Batchelor.

Aanbevolen artikelen