AMSTERDAM – Het verrichten van een goede daad of het denken aan een kwaadaardige actie vergroot de kracht en het uithoudingsvermogen van mensen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

De onderzoekers van de Universiteit van Harvard gaven proefpersonen tijdens een experiment een dollar en stelden hen voor de keuze het geld zelf te houden of te doneren aan een goed doel.

Vervolgens moesten de deelnemers een gewicht van 2,5 kilo zo lang mogelijk omhoog houden. Opvallend genoeg bleken de mensen die hun dollar aan een goed doel hadden gegeven, veel beter te presteren bij het gewichtheffen.

Bij een vervolgexperiment moesten proefpersonen een gewicht omhoog houden, terwijl ze een fictieverhaal schreven waarin ze een ander hielpen, kwaad deden of een actie uitvoerden die geen invloed had op anderen.

Slechte daad

Ook nu bleken de mensen die schreven over een goede daad over meer kracht en uithoudingsvermogen te beschikken. Maar mensen die schreven over acties waarbij ze anderen tegenwerkten, presteerden eveneens iets beter met het gewicht.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

Volgens de wetenschappers heeft het effect van bijzonder goede of slechte daden op het uithoudingsvermogen vooral te maken met de manier met de manier waarop we tegen liefdadige of kwaadaardige personen aankijken.

Perceptie

“Mensen geloven dat extreem liefdadige of kwaadaardige personen over het algemeen voortvarender zijn, meer wilskracht hebben en minder gevoelig zijn voor ongemak”, verklaart hoofdonderzoeker Kurt Gray. ‘Wanneer mensen zichzelf voorstellen als heel goed of heel kwaadaardig gaan ze die eigenschappen belichamen en kunnen ze ook echt meer lichamelijke ongemakken weerstaan.”