AMSTERDAM - Computerspelletjes waarmee mensen hun hersenen zouden kunnen trainen, hebben niet of nauwelijks effect op de werking van het menselijk brein. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Britse wetenschappers.

Mensen die vaak populaire 'braintraining'-spelletjes op de computer spelen, halen weliswaar steeds hogere scores. Maar dat komt vooral door oefening en niet omdat hun hersenen anders of beter gaan werken.

Dat concluderen onderzoekers van de Medical Research Council’s Cognition and Brain Sciences Unit in Cambridge na een onderzoek onder 11.000 proefpersonen.

Deelnemers aan het experiment speelden zes weken lang op regelmatig tijden computerspellen waarmee ze hun brein zouden kunnen trainen. Een controlegroep van proefpersonen besteedde diezelfde tijd aan het surfen op internet.

Geen invloed

Uit het onderzoek bleek dat de mensen die ‘breintrainers’ hadden gespeeld na zes weken niet of nauwelijks beter presteerden bij geheugen- en intelligentietesten dan de proefpersonen uit de controlegroep.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Volgens de wetenschappers suggereren de resultaten dat braintraining geen enkele invloed heeft op de werking van de hersenen.

Intelligentie

“De mensen die hun brein trainden, werden weliswaar beter in de oefeningen die ze deden”, verklaart hoofdonderzoeker Adrian Owen in de Britse krant The Daily Telegraph. “Maar het idee van breintraining is dat het ook een algemeen effect heeft op het mentale vermogen of de intelligentie.”

“Dat was categorisch niet het geval. Er was statistisch gezien geen verschil tussen de verbeteringen van de deelnemers die breintraining-games speelden en proefpersonen die op het web surfden”, aldus Owen.