AMSTERDAM – Apen twijfelen net als mensen wel eens aan zichzelf. Dat hebben Duitse wetenschappers ontdekt tijdens een geheugenexperiment met verschillende apensoorten.

Onderzoekers van het Max Plank Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig pakten steeds twee plastic buizen en vulden er ééntje met voedsel, terwijl bonobo’s, chimpansees of orang oetans toekeken. Vervolgens moesten de apen kiezen welke buis ze wilden openmaken.

De dieren kregen tijdens het experiment ook de gelegenheid om even in beide buizen te spieken, voordat ze er eentje openden. Maar de meeste apen waren zeker van zichzelf en gingen recht op het voedsel af.

Twijfel

Soms lieten de wetenschappers de apen echter een tijdje wachten voordat ze toegang kregen tot de buizen. Dieren grepen de de gelegenheid om te spieken dan veel vaker aan, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist. Volgens de onderzoekers twijfelden de dieren op zo'n moment aan hun geheugen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Cognition.

Denkproces

Het experiment suggereert dat apen net als mensen kunnen twijfelen over beslissingen. Hoofdonderzoeker Josep Call beweert dat een dergelijk denkproces nog nooit eerder is geobserveerd bij dieren.