AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw soort bloedzuiger geïdentificeerd met reusachtige tanden. Het dier komt waarschijnlijk alleen voor in het Amazonegebied.

De voorheen onbekende bloedzuiger is slechts vier centimeter lang, maar valt op door zijn enkele kaak waar een gebit met buitenproportioneel grote tanden aan vastzit.

Het dier is voor het eerst beschreven door wetenschappers van het American Museum of National History in New York in het wetenschappelijk tijdschrift PloS One.

De parasiet werd echter drie jaar geleden al ontdekt in Peru, overigens op een niet al te frisse manier. Volgens de onderzoekers werd de bloedzuiger aangetroffen in de neus van een meisje dat vlak daarvoor in een rivier had gezwommen. Vermoedelijk komt het dier uitsluitend in het Amazonegebied voor.

Waterdieren

Normaal gesproken houdt de parasiet zich niet in het lichaam van mensen schuil. “We denken dat deze bloedzuigers zich voeden in de neuzen en monden van waterdieren, waar ze wekenlang kunnen verblijven”, verklaart onderzoeker Anna Phillips op nieuwssite Physorg.com.

De bloedzuiger wordt inmiddels Tyrannobdella rex genoemd. Het is niet toevallig dat die naam veel lijkt op die van de dinosauriër Tyrannosaurus rex.

“We hebben hem zo genoemd vanwege zijn enorme tanden”, verklaart hoofdonderzoeker Mark Siddall. “Daarnaast leefden de voorouders van deze soort samen met de dinosauriërs. Misschien zaten deze bloedzuigers dus ooit wel in de neus van de T-rex.”