Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Rode zonsondergang door vulkaan

DE BILT - De vulkaanuitbarsting woensdagochtend in IJsland is donderdag merkbaar in de atmosfeer in Nederland. Dat laat het KNMI donderdag weten.
Door ANP

De meteorologen verwachten donderdag een opvallend rode zonsondergang. Verder is voor het eerst in de geschiedenis door het weerbureau een verwachting in verband met mogelijke asdeeltjes in de lucht afgegeven.

Woensdagochtend barstte in het zuiden van IJsland een vulkaan in de gletsjer Eyjafjallajökull uit. De aswolk die daardoor ontstond zakt langzaam vanuit het noorden van Europa naar het zuiden.

Volgens het KNMI zal het licht van de zonsondergang roder zijn dan anders doordat de asdeeltjes voor het oog de kleur veranderen.

KNMI

De aswolk is met het blote oog niet waar te nemen. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI in De Bilt donderdag gezegd.

De wolk verplaatst zich na een vulkaanuitbarsting op het eiland langzaam zuidwaarts en bevindt zich op een hoogte van ruim 5 kilometer in de atmosfeer.

''Dat is heel erg hoog. Alleen bij de zonsondergang is er iets van te merken. Door het effect van het zonlicht op de asdeeltjes kleurt de ondergaande zon opvallend rood'', weet de zegsman.

Aan het begin van de middag kwam de aswolk in het noorden van het land de atmosfeer binnen. Het vulkanische stof waait met zo'n 35 kilometer per uur richting het zuidoosten.

Aanbevolen artikelen