AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit van Leicester zijn erin geslaagd om betere voorspellingen te doen van het 'ruimteweer' in de binnendelen van het zonnestelsel.

De zon blaast continu elektrisch geladen deeltjes de ruimte in (de zogeheten zonnewind), en variaties in die zonnewind hebben invloed op het magnetisch veld van de aarde.

Door metingen van de Amerikaanse ACE- en STEREO-satellieten te combineren, is het nu mogelijk om die invloed beter te modelleren en te voorspellen.

Inactief

De zon is de laatste jaren opmerkelijk inactief, en heftige uitbarstingen (zogeheten coronale massa-ejecties, CME's) komen niet veel voor. Toch is de zonnewind erg veranderlijk, door korte 'windvlagen' die hun oorsprong vinden in de zonnecorona - de ijle, hete 'dampkring' van de zon.

De onderzoekers hebben nu metingen aan deze CRI's ( coronal interaction regions ) gebruikt om voorspellingen te doen over het 'ruimteweer' in de omgeving van de aarde, maar ook bij de planeten Venus en Mars.

Voorspellingen

Uit waarnemingen van satellieten die rond deze planeten draaien, blijkt dat de voorspellingen vrij betrouwbaar zijn. De hoop is dat het in de toekomst mogelijk is om het ruimteweer in de omgeving van de aarde nog veel beter te voorspellen, op basis van satellietmetingen aan de zon en de zonnewind.

Op die manier kan veel schade, onder andere aan kunstmanen in een baan om de aarde, worden voorkomen. De resultaten van het onderzoeksteam uit Leicester worden vandaag gepresenteerd op de National Astronomy Meeting 2010 van de Royal Astronomical Society in Glasgow.