AMSTERDAM – Vrouwelijke proefpersonen presteren minder goed bij visuele opdrachten als hun partner in de tussentijd naar andere vrouwen kijkt. Dat zou blijken uit een nieuw onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

De onderzoekers van de Universiteit van Delaware verzamelden verschillende verliefde stelletjes in een computerruimte en lieten de mannen en vrouwen tegelijkertijd een opdracht maken.

De vrouwen moesten afbeeldingen van landschappen proberen te spotten in fotoseries die in snel tempo op het scherm werden vertoond. De mannen kregen in eerste instantie de opdracht om foto’s van landschappen te beoordelen met een cijfer.

Maar halverwege het experiment riepen de wetenschappers plotseling om dat de mannen vanaf dat moment geen landschappen meer kregen te zien, maar foto’s van vrijgezelle vrouwen die ze mochten beoordelen.

Ongemakkelijk gevoel

Na afloop van het experiment werd aan de vrouwelijke proefpersonen gevraagd in hoeverre ze zich ongemakkelijk hadden gevoeld bij het bericht dat hun partner naar andere vrouwen keek.

Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die de meeste jaloezie hadden gevoeld daarna veel meer minder goed presteerden bij hun visuele opdracht dan aan het begin van het experiment. Dat meldt nieuwssite Physorg.com. De volledige resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion.

Opstelling

Overigens werden de slechte prestaties van de jaloerse vrouwen vooral veroorzaakt door de opstelling van de computerschermen. De verliefde stelletjes zaten naast elkaar. Veel vrouwen begonnen uit jaloezie naar de foto's op het scherm van hun partner te kijken, in plaats van naar de afbeeldingen op hun eigen scherm.