AMSTERDAM – Als mensen bankbiljetten in hun handen hebben gehad, voelen ze daarna minder pijn. Dat blijkt uit een experiment van Amerikaanse wetenschappers.

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota vroegen enkele tientallen mensen om een stapeltje van 80 bankbiljetten door hun vingers te laten glijden. Andere proefpersonen kregen een stapeltje met briefjes van onbedrukt papier in hun handen.

Vervolgens moesten alle deelnemers aan het experiment hun handen zo lang mogelijk onderdompelen in een bak met heet water.

Minder pijn

Opvallend genoeg konden de mensen die bankbiljetten hadden vastgehouden het hete water  langer weerstaan, dan de andere proefpersonen. Ook vonden ze de hoge temperatuur van het water in verhouding minder pijnlijk. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Zelfvertrouwen

De onderzoekers vermoeden dat het vasthouden van geld gevoelens van eigenwaarde en zelfvertrouwen kan oproepen. Uit eerder onderzoek is eveneens gebleken dat mensen met een groot gevoel van eigenwaarde beter in staat zijn om pijn te weerstaan.