AMSTERDAM - De magnetische noord- en zuidpool van de aarde lagen mogelijk ooit rond de evenaar. Dat beweren Amerikaanse en Japanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Onderzoekers van University of Michigan in de Verenigde Staten en Kochi University in Japan hebben zich gebogen over enkele onverklaarbare resultaten bij onderzoeken op oeroude vulkanische gesteenten.

Uit deze gesteenten is normaal gesproken een historische ‘afdruk’ af te leiden van de richting en de sterkte van het magnetisch veld van de aarde. Hierdoor is het mogelijk om te bepalen op welke breedtegraad de gesteenten zijn gevormd en in hoeverre ze zijn verschoven door continentale drift.

Verwarring

Deze gegevens over het magnetisch veld leiden soms echter tot verwarring. Sommige gesteenten in Noord-Amerika en Europa lagen volgens hun ‘magnetische afdruk’ 550 miljoen jaar geleden rond de evenaar en 50 miljoen jaar later vlakbij één van de magnetische polen.

De gesteentes zouden dan 45 centimeter per jaar moeten zijn opgeschoven. Dat is echter onmogelijk te verklaren met continentverschuiving.

Draaiing

De Amerikaanse en Japanse wetenschappers suggereren daarom nu dat het magnetisch veld van de aarde 550 tot 600 miljoen jaar geleden 90 graden is gedraaid. De magnetisch noord- en zuidpool zouden daardoor tijdelijk op de evenaar hebben gelegen. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

De volledige studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Earth & Planetary Science Letters.

Vloeibare metalen

Het is de wetenschappers niet duidelijk welke gebeurtenissen er voor kunnen hebben gezorgd dat het magnetisch veld van de aarde 90 graden draaide.

Het magnetisme op aarde wordt veroorzaakt door vloeibare metalen die rond de aardkern draaien. Wetenschappers gaan er al langer vanuit dat het magnetisch veld aan veranderingen onderhevig is. Zo zijn de magnetische noord- en zuidpool in de geschiedenis van de aarde al meerdere malen van plek gewisseld.