AMSTERDAM – Aardwormen zijn in staat om met elkaar te communiceren en in groepsverband te beslissen waar ze heen gaan. Dat hebben Belgische wetenschappers ontdekt.

De onderzoekers van de Universiteit van Luik plaatsten 40 aardwormen van de soort Eisenia foetida in een afgesloten bak aarde met twee uitgangen.

Vervolgens werden de diertjes 24 uur lang met rust gelaten om te zien hoe ze zich over de twee uitgangen zouden verdelen. Het experiment werd maarliefst 30 keer uitgevoerd. En elke keer bleken bijna alle aardwormen zich na afloop in slechts één van de twee uitgangen te bevinden.

Communicatie

Volgens de wetenschappers suggereert het experiment dat aardwormen vaak besluiten om in hordes dezelfde richting op te gaan. Bij een vervolgonderzoek ontdekten de wetenschappers dat de diertjes waarschijnlijk communiceren door elkaar aan te raken.

Wanneer de lichamen van twee aardwormen met elkaar in aanraking komen, bewegen ze zich daarna namelijk bovengemiddeld vaak in dezelfde richting.

Sociaal gedrag

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ethology.

“Deze onderzoeksresultaten bestrijden de huidige visie dat aardwormen dieren zijn zonder sociaal gedrag”, verklaart onderzoekster Lara Zirbes op BBC News. “We kunnen het gedrag van aardwormen vergelijk met een horde of een zwerm.”