AMSTERDAM – Lichte tot matige stress tijdens de zwangerschap zorgt er mogelijk voor dat het brein van ongeboren baby’s zich beter ontwikkelt. Dat zou blijken uit een Amerikaanse studie.

Wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore onderzochten 112 zwangere vrouwen tot drie maal toe tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap.

Bij de onderzoeken werden de bewegingen van de foetussen in kaart gebracht. Ook werd de vrouwen gevraagd in hoeverre ze zich gestrest voelden. Ter afsluiting van de studie werden alle baby’s twee weken na de bevalling nog eens onderzocht door de wetenschappers.

Uit hun bevindingen bleek dat de baby’s van vrouwen die bloot stonden aan lichte tot matige stress bovengemiddeld goed ontwikkelde hersenen hadden. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Beweeglijker

Ook waren de baby’s van de licht gestreste moeders over het algemeen beweeglijker in de baarmoeder. Dit zorgde er volgens de wetenschappers voor dat de kinderen na hun geboorte een grotere mate van controle hadden over hun ledematen dan baby’s van minder gestresste vrouwen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Child Development.

Oorlogsgebieden

Overigens blijkt uit eerdere onderzoeken dat een grote mate van stress tijdens de zwangerschap juist niet bevorderlijk is voor de ontwikkeling van babyhersenen. Onderzoekers van New York University ontdekten in 2009 dat kinderen van vrouwen die in oorlogsgebieden leven, gemiddeld genomen een hogere kans hebben om schizofrenie te ontwikkelen.