AMSTERDAM – De Chinese en Nepalese regering hebben hun ruzie over de hoogte van de Mount Everest bijgelegd. Ze zijn het er over eens dat de top van de hoogste berg ter wereld op 8848 meter ligt.

De Nepalese regering houdt al tientallen jaren vol dat Mount Everest moet worden gemeten inclusief de sneeuw die op de top van de berg ligt. De hoogte bedraagt dan 8848 meter.

De Chinezen gingen tot nu toe echter altijd uit van de rotshoogte. De berg is dan ‘slechts’ 8844 meter hoog. Maar op een bespreking in de Nepalese hoofdstad Kathmandu heeft de Chinese regering uiteindelijk ingestemd met de de hoogte van 8848 meter.

Dit getal wordt daarom vanaf nu als de officiële hoogte beschouwd, zo meldt de BBC.

Meer onenigheid

De Mount Everest ligt op de grens tussen China en Nepal. De ruzie over de twee landen over de hoogte van de berg duurt al sinds 1856. De onenigheid lijkt echter nog steeds niet helemaal voorbij.

Een team van Amerikaanse onderzoekers stelden in 1999 namelijk met GPS-technologie vast dat de berg niet 8848, maar 8850 meter hoog is. Dat cijfer wordt door zowel China als Nepal nog altijd betwist.