AMSTERDAM – De Zwitserse avonturier Bertrand Piccard heeft een testvlucht gemaakt met een vliegtuig dat volledig op zonne-energie werkt. Uiteindelijk wil hij een vlucht rond de wereld maken met een soortgelijk toestel.

Het vliegtuig met de naam Solar Impulse vertrok vanaf een militair vliegveld in Zwitserland en bleef slechts anderhalf uur in de lucht. Het doel van de vlucht was om te testen of het toestel in een rechte lijn kon blijven vliegen.

“Als we zonder brandstof willen vliegen, is het belangrijk dat we een rechte lijn aanhouden”, verklaarde projectleider Bertrand Piccard tegen nieuwssite Physorg.com. Het ‘zonnevliegtuig’ slaagde zonder problemen voor die missie.

Lage snelheid

Opvallend aan de vlucht was vooral de manier van opstijgen van het toestel. De Solar Impulse kwam al los van de grond bij een snelheid van slechts 45 kilometer per uur. Ook in de lucht verplaatst het vliegtuig zich relatief langzaam. De topsnelheid van het revolutionaire toestel ligt rond de 70 kilometer per uur.

De Solar Impulse heeft een opvallend uiterlijk. De vleugelspanwijdte is even groot als bij een Boeing 747, maar het toestel weegt evenveel als een kleine personenauto. Het vliegtuig verbruikt geen brandstof. De motoren worden aangedreven door 12.000 zonnecellen, elektrische motoren en lithiumbatterijen.

Rond de wereld

Piccard en zijn copiloot Andre Borschberg hopen in 2012 een vlucht rond de wereld te maken met een meer geavanceerde versie van de Solar Impulse. De twee avonturiers zullen tijdens hun reis wel regelmatig tussenstops moeten maken om het toestel 'op te laden'.