Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Hitler wilde lijkwade van Turijn stelen'

AMSTERDAM – Het Vaticaan heeft de lijkwade van Turijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim ondergebracht in een Benedictijns klooster, omdat Hitler het kleed wilde stelen. Dat heeft een hooggeplaatste Italiaanse monnik verklaard.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De lijkwade van Turijn werd in 1939 door het Vaticaan ondergebracht in het Benedictijnse klooster van Montevergine in het zuiden van Italië. Dat zou zijn gebeurd, omdat Hitler buitengewoon veel interesse toonde in het relikwie.

De Benedictijnse monnik Andrea Cardin heeft dat verklaard in een interview met het Italiaanse tijdschrift Diva e Donna. Cardin is bibliothecaris in het klooster van Monevergine.

Obsessie

”Officieel werd de lijkwade hierheen gebracht om het te beschermen tegen mogelijke bombardementen op Turijn”, zo wordt Cardin geciteerd in de Britse krant The Daily Telegraph. “In werkelijkheid werd het kleed verplaatst omdat Hitler erdoor geobsedeerd zou zijn. Tijdens een bezoek aan Italië in 1938 zou hij veel ongebruikelijke vragen over de lijkwade hebben gesteld.”

Gebed

Tijdens de oorlog zou het relikwie ook eenmaal bijna in handen van de Nazi’s zijn gevallen. “In 1943 doorzochten Duitse troepen ons klooster”, verklaart Cardin. “Maar de monniken deden alsof ze in gebed waren voor het altaar, waarin de lijkwade was opgeborgen. Dat is de enige reden waarom het kleed niet werd ontdekt.”

Aanbevolen artikelen