AMSTERDAM - Jagers in China hebben een haarloos dier met een lange staart gevangen, dat nooit eerder is beschreven. Wetenschappers willen met een DNA-test bepalen of het gaat om een nieuwe diersoort.

Het mysterieuze dier werd gevangen in een afgelegen bos in de Chinese provincie Sichuan. Het wezen maakt volgens de jagers katachtige geluiden, maar is vachtloos en heeft een vrij stevig lichaam. In China staat het dier inmiddels al bekend als de ‘Oosterse Yeti’.

“Het beest lijkt een beetje op een beer, maar hij heeft een staart als een kangaroe”, zo zou jager Lu Chin volgens de Britse krant The Daily Telegraph hebben verklaard.

Nieuwe soort

“Er zijn lokale legendes over een man die ooit in een beer veranderde. Sommige mensen geloven dat we hem nu gevangen hebben", aldus Chin.

Lokale wetenschappers zijn van plan om het dier aan een DNA-test te onderwerpen, zodat kan worden vastgesteld of het gaat om een nieuwe diersoort. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Ziek

Veel deskundigen vermoeden echter dat het gaat om een ziek exemplaar van een bestaande diersoort. De Amerikaanse zoöloog Loren Coleman denkt bijvoorbeeld dat de Chinese jagers een civetkat hebben gevangen die lijdt aan een huidziekte. Dat verklaart hij op Discovery News.

De foto’s van de mysterieuze vangst ondersteunen die theorie. Het dier lijkt in slechte conditie en zit onder de beten en zweren.