LONDEN - Studenten van de universiteit van Kansas in de VS hebben in het noorden van de Filipijnen een nieuwe hagedissoort ontdekt. Het reptiel is Varanus bitatawa genoemd, meet 2 meter en de mannetjes hebben twee penissen.

Dat meldden wetenschappers woensdag in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters van de Britse Royal Society.

Het dier werd vorig jaar zomer tijdens een expeditie ontdekt. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat het reptiel familie van de Komodovaraan is.

Naam

Ondanks de lengte van de hagedis weegt een volwassen exemplaar maar ongeveer 10 kilo. De naam Varanus bitatawa is afgeleid van de naam die de inheemse bevolking het reptiel geeft.

De schuwe reptielen waren wel bekend bij de lokale bevolking van de noordelijke eilandengroep Luzon, die lang op de dieren jaagde voor consumptie. De hagedissen houden zich op in bomen in de vrijwel onbegaanbare bossen op de eilandengroep.

Nederlandse wetenschappers

Wetenschappers vermoeden, dat deze soort nooit het dichtbegroeide gebied van de bergketen Sierra Madre verlaten heeft ondanks dat zijn territorium steeds kleiner werd. Aan het onderzoek werkten ook Filipijnse en Nederlandse wetenschappers mee.