AMSTERDAM - Britse onderzoekers vermoeden dat ze bij een opgraving op de plek van het voormalige huis van William Shakespeare op de afvalput van de schrijver zijn gestuit.

De archeologen van de Universiteit van Birmingham onderzoeken op dit moment de ruïne van de woning van William Shakespeare in de stad Stratford-Upon-Avon, de geboorteplaats van de schrijver.

Ze zijn daarbij gestuit op enkele aardewerkscherven en een gebroken pijp van klei. De resten werden gevonden op de plaats waar de tuin van het huis zich bevond. Volgens de wetenschappers wijst de vondst er op dat Shakespeare dit deel van zijn grond gebruikte als afvalput of stortplaats. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

Eten en drinken

Shakespeare kocht het huis in Stratford-Upon-Avon in 1597 toen hij al beroemd was en terugkeerde vanuit Londen naar zijn geboortestad. De afvalput of stortplaats van het huis zou nieuwe details kunnen onthullen over het leven van de schrijver.

“Zelfs het kleinste stukje aardewerk kan ons in theorie een glimp laten zien van het leven van Shakespeare”, verklaart hoofdonderzoeker Kevin Colls. “Bijvoorbeeld wat hij zoal at en dronk.”

Bedienden

Het staat echter nog niet vast dat het afval in de tuin van het huis ook daadwerkelijk van de schrijver afkomstig is. “We weten niet zeker of Shakespeare dit gedeelte van het huis ook zelf gebruikte”, verklaart historicus Diana Owen van de Shakespeare Birthplace Trust. “Het zou ook kunnen dat alleen de bedienden gebruik maakten van deze tuin.”

“Maar het onderzoek zou fantastische resultaten kunnen opleveren als dit echt het gebied was waar de afvalput zich bevond, of waar het huisvuil werd gedumpt", aldus Owen.