AMSTERDAM - Hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, gebruikt een afweerreactie van de eerste cellen die het virus in het lichaam tegenkomt om zichzelf te vermenigvuldigen.

De afweerreactie, die normaal gesproken juist voorkomt dat een mens een infectie oploopt, zorgt ervoor dat hiv zich kan vermenigvuldigen.

Die ontdekking publiceert een groep onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam dinsdag in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Immunology.

De groep onder leiding van hoogleraar Teuynis Geijtenbeek noemt de ontdekking zelf ''onverwacht''.

Gevaarsensoren

Het hiv-virus komt in het lichaam eerst zogeheten dendritische cellen tegen, die vooral in de huid en op de slijmvliezen voorkomen. Dendritische cellen reguleren en stimuleren het immuunsysteem van het lichaam.

Daartoe hebben zij een soort gevaarsensoren, die in de cel een signaal afgeven dat er een indringer is. Hiv misbruikt die signalen voor zijn eigen vermenigvuldiging, zo ontdekten de Amsterdamse wetenschappers.

Geneesmiddelen

De ontdekking is volgens de onderzoekers van belang voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen hiv en aids.

''Als we de signalen van de cellen kunnen blokkeren, zal het virus zich niet vermeerderen en kun je waarschijnlijk ook voorkomen dat anderen besmet raken'', aldus Geijtenbeek.

Nu bekend is hoe hiv zich in het lichaam verspreidt, moeten sommige oude medicijncocktails en vaccins opnieuw onderzocht worden, omdat ze mogelijk onbedoeld de vermenigvuldiging van hiv juist stimuleren.