AMSTERDAM – Padden voelen een aardbeving waarschijnlijk aankomen en zijn daardoor vaak in staat om op tijd te vluchten. Dat concluderen Britse wetenschappers in een studie die vorig jaar werd uitgevoerd vlak voor de zware aardbeving in Italië.

De onderzoekers van Milton Keynes Open University bestudeerden vorig jaar het broedgedrag van een kolonie padden op ongeveer 75 kilometer afstand van L’Aguila, toen die stad op 6 april werd getroffen door een zware aardbeving.

Vijf dagen voor de aardschok liep het aantal mannelijke padden in de populatie met 96 procent terug. Dat is erg ongewoon, want de dieren blijven normaal gesproken langere tijd op de plek waar hun kroost wordt uitgebroed.

Drie dagen voor de aardbeving waren alle broedende paartjes uit het gebied vertrokken.

Gassen en deeltjes

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Zoology. Volgens hoofdonderzoeker Rachel Grant voelden de padden de aardbeving waarschijnlijk aankomen, al is niet precies duidelijk hoe.

“Onze bevindingen suggereren dat padden in staat zijn om gassen of geladen deeltjes te detecteren die vlak voor een aardschok voorkomen”, verklaart Grant op BBC News. “Dat vermogen gebruiken de dieren waarschijnlijk als een soort waarschuwingssysteem voor aardbevingen.”

Slangen en knaagdieren

Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen uit dat ook slangen, knaagdieren en sommige vissen bijzonder gedrag vertonen voor een aardbeving. Maar die dieren reageren meestal pas vlak voor een naderende aardschok, en al niet dagen van tevoren.

“Dit is het eerste onderzoek waarbij precies is gedocumenteerd hoe de dieren zich voor, tijdens en na een aardbeving gedroegen”, aldus Grant.