VELDHOVEN - Nierpatiënten die dialyse nodig hebben, kunnen hun hele ziektegeschiedenis, inclusief specialistische medische gegevens, in het vervolg overal ter wereld met zich meenemen op een zogenoemde 'nefrostick'.

De nefrostick is een usb-stick die is ontwikkeld door de dialyseafdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

De stick is met steun van de Nierstichting gebouwd en dinsdag gepresenteerd op de nationale Nefrologiedagen in Veldhoven.

Dialysepatiënten moeten om de paar dagen hun nieren laten spoelen. Daarvoor is in hun lichaam een shunt aangebracht, die toegang geeft tot de vaten.

Gezondheidsdossier

Bij elke patiënt is die shunt anders. Foto's van de shunt en een schematische tekening van de toegang staan op de nefrostick, net als een gezondheidsdossier, een medisch overzicht en de ziektegeschiedenis. De gegevens staan in meerdere talen op de stick.

Een deel van de inhoud van de nefrostick is zonder inlogcode toegankelijk om de patiënt na bijvoorbeeld een ongeval zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Voor andere gegevens is een code nodig waarover de eigenaar van de stick beschikt. Het azM heeft proefgedraaid met het apparaatje. Zowel artsen als patiënten en belangenverenigingen zijn enthousiast.