AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het geluid dat een hyena uitstoot veel informatie bevat over de status van het dier.

De onderzoekers van de Universiteit van Californië bestudeerden de roep van 26 gevlekte hyena’s die in gevangenschap leefden.

Ze registreerden de geluiden – die veel weg hebben van menselijk gegiechel - in verschillende sociale situaties, bijvoorbeeld wanneer de dieren vochten om voedsel.

Vervolgens onderzochten ze het verband tussen de geluiden van de hyena's en hun sociale status. Uit het onderzoek blijkt dat het gegiechel van een hyena veel zegt over de plaats die het dier inneemt in zijn groep, zo meldt BBC News.

Dominant

De roep van meer onderdanige hyena’s bevat over het algemeen een groot aantal verschillende toonhoogtes. De dominante dieren stoten juist een gegiechel uit dat maar een kleine toonvariatie kent. De wetenschappers ontdekten verder dat aan het geroep van hyena’s ook hun leeftijd is af te lezen. Jonge hyena’s maken een veel hoger geluid dan hun oudere soortgenoten.

Volgens de wetenschappers gebruiken de dieren hun gegiechel tijdens onderlinge gevechten om voedsel om hun plek in de groep af te dwingen.

Voedselverdeling

“Het gelach van de hyena stelt zijn soortgenoten in staat om zijn sociale status in te schatten”, verklaart hoofdonderzoeker Frederic Theunissen. “Dit zorgt ervoor dat hyena’s hun jacht beter kunnen organiseren. Ook wordt er aan de hand van de geluiden vermoedelijk bepaald wie het eerste recht heeft op voedsel.”