GENEVE - Wetenschappers van het Europese onderzoeksinstituut CERN hebben dinsdag het energierecord gebroken met behulp van de deeltjesversneller.

Tijdens de derde poging slaagden ze erin twee bundels met protonen, de bouwstenen van atomen, op elkaar te laten botsen, terwijl die allebei een kracht hadden van 3,5 tera-elektronenvolt.

Dat is de eenheid die natuurkundigen gebruiken voor dit soort experimenten.

Dinsdagmorgen deden zich nog enkele technische problemen voor met de 27 kilometer lange en cirkelvormige Large Hadron Collider (LHC), waardoor de uitvoering van de proef enkele uren vertraging opliep.

De wetenschappers in het controlecentrum van CERN in het Zwitserse Genève juichten en klapten, toen de botsing had plaatsgevonden.

Kijk videobeelden

Doorbraak

''Dit is een belangrijke doorbraak'', aldus Oliver Buchmüller, een van de betrokkenen bij het experiment. ''We gaan waar niemand nog is geweest. We hebben een nieuw gebied blootgelegd voor de natuurkunde.''

De proeven die sinds dinsdag worden uitgevoerd, gelden als omstreden. Tegenstanders vrezen dat de wetenschappers zwarte gaten kunnen creëren, die de ondergang van de wereld kunnen inluiden. CERN-deskundigen stellen dat de experimenten onschadelijk zijn.

Deeltjesversneller breekt record