GENEVE - In de deeltjesversneller bij de grens van Zwitserland en Frankrijk is dinsdag een omstreden experiment begonnen. Wetenschappers willen bundels van protonen, bouwstenen van atomen, met hoge snelheid op elkaar laten botsen.

Doel is de creatie van mini-oerknallen, die een beter inzicht moeten geven in het ontstaan van het heelal.

Tegenstanders vrezen dat de proef in de 27 kilometer lange Large Hadron Collider (LHC) zwarte gaten kan creëren, die de ondergang van de wereld kunnen inluiden.

Het instituut achter de deeltjesversneller, het Europese onderzoekscentrum CERN, bezweert dat de experimenten onschadelijk zijn.

Website

De activiteiten in het controlecentrum van CERN zijn dinsdag rechtsreeks te volgen via de website van het instituut. Volgens deskundigen kan het echter uren of mogelijk zelfs dagen duren voordat de eerste botsingen plaatsvinden.

De protonen worden met de snelheid van het licht op elkaar afgevuurd. Per seconde kunnen de wetenschappers zeshonderd miljoen protonbotsingen tot stand brengen.

Daarbij komen fragmenten vrij die ook hebben bestaan in de allereerste momenten na het ontstaan van het heelal met de oerknal, meer dan dertien miljard jaar geleden.

Snelheid

De LHC zal 18 tot 24 maanden lang op volle snelheid draaien. Vanaf eind 2011 komt de machine een jaar lang stil te liggen wegens noodzakelijk onderhoud.