MÜNCHEN/KOBLENZ - Onder de kop Jahrhundert-Irrtum, de vergissing van de eeuw, heeft het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung zaterdag uitgelegd dat de rivier de Rijn ongeveer 100 kilometer korter is dan lange tijd is aangenomen.

Vrijwel overal staat aangegeven dat de stroom 1320 kilometer lang is, maar dat is onzin volgens Bruno Kremer, wetenschapper aan de Universiteit van Keulen.

Hij schat op grond van eigen onderzoek dat de Rijn 1233 kilometer lang is. Hij heeft steun van Rijkswaterstaat.

Dat stelt volgens de geciteerde woordvoerster Ankie Pannekoek dat de Rijn 1232 kilometer lang is. In het Duitse Bondsinstituut voor Waterkunde in Koblenz is de Rijn officieel nog steeds 1320 kilometer lang, maar woordvoerder Alfred Hommes plaatste daar een groot vraagteken bij.

Correctie

Hij wil in april op een bijeenkomst van de Commissie voor de Hydrologie van het Rijnstroomgebied officieel op ''een correctie'' aandringen. In het Rijnmuseum in Koblenz zijn geen vraagtekens geplaatst maar is de lengte van de rivier meteen tot 1230 kilometer ingekort.

In Duitse schoolboeken en encyclopedieën is de stroom nog steeds een stuk langer. Waarom de onjuiste lengte het zo lang in publicaties heeft volgehouden is onbekend. Wel is de rivier door aanpassingen van de stroom korter geworden, maar dat kan de vergissing niet verklaren volgens Kremer.