AMSTERDAM – Als mensen positief gestemd zijn, versterken ze daarmee mogelijk hun immuunsysteem. Dat zou blijken uit een Amerikaanse studie.

Onderzoekers van de Universiteit van Kentucky lieten 124 rechtenstudenten gedurende hun eerste jaar op de universiteit enkele malen een vragenlijst invullen om zo hun stemming te meten. De proefpersonen moesten bijvoorbeeld aangeven in hoeverre ze zich konden identificeren met stellingen als: ‘Ik ben minder succesvol dan mijn medestudenten.’

Bij alle deelnemers aan het experiment werd ook steeds de sterkte van het immuunsysteem  gemeten. Dat deden de wetenschappers door onschuldige schimmels in de huid van de studenten te injecteren. Aan de grootte van de bult die vervolgens ontstond, kon worden opgemaakt hoe sterk de immuunreactie van het lichaam was.

Immuunsysteem

Het onderzoek wees uit dat het immuunsysteem van de meeste proefpersonen gemiddeld genomen iets beter werkte wanneer ze optimistisch gestemd waren. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

“We hebben aangetoond dat een persoon met dezelfde persoonlijkheid en genen verschillende immuunreacties vertoont afhankelijk van het feit of hij meer of minder optimistisch gestemd is”, verklaart hoofdonderzoekster Suzanne Segerstrom op de Amerikaanse nieuwssite LiveScience.com. “Daarmee is een sterk verband aangetoond tussen het immuunsysteem en optimisme.”

Positivisme

Volgens Segerstrom is het echter maar de vraag of het immuunsysteem van mensen ook beter gaat werken als ze zichzelf aanleren om positiever te denken.

De stemming van de proefpersonen werd vooral beïnvloed door reële gebeurtenissen, zoals vakanties en tentamenuitslagen. “Ik zou mensen niet adviseren om onrealistisch optimistische verwachtingen te gaan koesteren”, aldus Segerstrom.