AMSTERDAM - In Australië zijn resten gevonden van een voorloper van de tyrannosaurus rex. Het gaat om een bot van dertig centimeter.

Onderzoekers zeggen dat het bot van een veel kleiner dier dan het befaamde roofdier is, maar een schat van informatie kan opleveren over hoe deze dinosaurussoort is ontstaan.

De vondst wordt gemeld in het nieuwste nummer van het tijdschrift Science dat vrijdag verschijnt. "De nieuwe ontdekking vertelt ons dat 110 miljoen jaar geleden, halverwege hun geschiedenis, overal tyrannosaurussen leefden."

Verschrompelden

"Dus luidt de vraag, hoe komt het dat ze uitgroeiden tot reusachtige roofdieren in het noorden, maar verschrompelden in het zuiden?" aldus de leider van het onderzoek, Roger Benson van het Department of Earth Studies aan de universiteit van Cambridge.

Het stuk bot werd door co-auteur Tom Rich van het Museum Victoria in Melbourne gevonden op een plek in het zuidoosten van Australië die Dinosaur Cove wordt genoemd. Volgens Benson gaat het overduidelijk om een tyrannosaurus, omdat deze dieren kenmerkende heupbeenderen hadden.

Het gevonden bot was van een dier dat tegen de drie meter lang was en ongeveer tachtig kilo woog. De Tyrannosaurus rex was twaalf meter lang en woog ruim 3,5 ton.