AMSTERDAM - Mannen liggen eerder in bed na een simpele verkoudheid dan vrouwen. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Cambridge heeft dat te maken met de voorvaderen van de hedendaagse man.

In de natuur maken mannetjes met stoer gedrag duidelijk dat zij het beste en sterkste zijn. Alleen zij mogen paren met de vrouwtjes. 

Tegenwoordig gaat het gedrag bij mensen iets anders, maar het mannelijk lichaam lijkt nog altijd veel op dat van zijn voorvaderen: het immuunsysteem van de man zorgt voor ondersteuning van belangrijke lichamelijke processen, zoals voortplanting, maar besteedt minder aandacht aan ziektes, aldus de Daily Mail donderdag.

Logisch

Door verbeterde gezondheidszorg en leefomstandigheden zou het logisch zijn dat het immuunsysteem van de hedendaagse man zich heeft ontwikkeld en het lichaam beter tegen ziektes kan beschermen.

Het tegendeel blijkt echter waar: had het immuunsysteem bij mannen zich een slag in de rondte gewerkt, dan was hij volgens de onderzoekers juist vatbaarder geworden voor ernstige auto-immuun aandoeningen én was de benodigde energie voor dat systeem ten koste gegaan van andere processen in het lichaam.   

Zwak

De natuur heeft daarom voor een zwakker immuunsysteem gekozen, zodat belangrijke lichaamsprocessen als voorplanting, optimaal werken. Voor mannen zouden daarom verkoudheid als een griep aanvoelen en hoofdpijn als migraine. 

Ander onderzoek toont aan dat mannen meer tijd nemen om te herstellen van verkoudheid en de griep dan vrouwen. Ook zouden mannen en vrouwen door verschillende parasieten worden geïnfecteerd bij een vakantie in de tropen.

Dokter Olivier Restif, wiens onderzoek gepubliceerd wordt in Proceedings of the Royal Society B, vindt nu dat er vaccinatiecampagnes moeten komen voor de grotere kwetsbaarheid van mannen.