AMSTERDAM - Bijna iedereen vertoont wel eens dwanggedrag: het rangschikken van spullen op kleur, het obsessief sluiten van lades en deuren of het moeten rechthangen van schilderijtjes. Ruim de helft van de Nederlanders maakt hier overigens geen probleem van.

Zo’n 53 procent is zelfs ‘dol’ op dergelijke ordescheppende handelingen. Dit blijkt uit een onderzoek van Psychologie Magazine. Van de 598 respondenten gaf 99 procent aan geregeld handelingen te verrichten die niet echt nodig zijn, maar waar ze toch belang aan hechten.

Zo controleren veel mensen drie keer of het gas wel uit is, of de was op kleur is gehangen en tellen ze altijd de traptreden.

6 procent van de respondenten is een uur of meer per dag kwijt aan rituelen. Van de mensen die elke dag 'wel wat tijd' kwijt zijn aan dwangneigingen, geeft 87 procent aan er geen last van te hebben. Ze verbergen het niet en worden er ook niet raar op aangekeken.

 Servies 

Vrouwen hebben meer last van ordeningsdwang dan mannen. 55 procent van de vrouwen zet servies op kleur in de kast, terwijl dat bij mannen 34 procent is. Mannen controleren weer obsessief de veiligheid in huis. 62 procent van de mannen controleert regelmatig of de ramen en deuren wel gesloten zijn.

Op het gebied van hygiëne heeft 23 procent van de respondenten een dwang om de handen te wassen. Schoonmaakdwang komt vooral voor bij vrouwen.

Zolang men niet langer dan een uur per dag kwijt is aan dwanggedrag is er geen sprake van een dwangstoornis. Onderzoekers schatten dat slechts 2 procent van de Nederlandse bevolking een echte dwangstoornis heeft.