Experiment televisie maakt mensen folteraars

PARIJS - De Franse staatstelevisie is een opmerkelijk psychologisch experiment begonnen: deelnemers aan een spelprogramma moeten een man straffen door hem elektrische schokken te geven.

80 Procent van de mensen gaat zo ver, dat het slachtoffer dood lijkt neer te vallen.

De makers van de documentaire, die woensdag op de Franse televisie te zien is, hebben de show Het Spel van de Dood opgezet. Dat lijkt een normaal spelprogramma te zijn, maar de kandidaten weten niet dat ze meedoen aan een experiment.

Ze moeten een man vragen stellen en hem met elektrische schokken straffen wanneer hij een fout antwoord geeft. De sterkte van de schokken kan oplopen tot een dodelijke 460 volt.

De deelnemers weten niet dat het slachtoffer een acteur is en helemaal geen schokken krijgt.

Verbaasd

De televisiemakers zeggen verbaasd te zijn dat maar zestien van de tachtig deelnemers weigerden de sadistische bevelen op te volgen. De psychologen wilden kijken hoe ver mensen gaan op de televisie.

Het experiment heeft tot vergelijkingen met de gruweldaden van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog geleid. Een deelneemster die na afloop werd geïnterviewd, zei door te zijn gegaan met de martelingen hoewel haar grootouders waren vervolgd door de nazi's. Een andere deelnemer zei bang te zijn geweest om het programma te bederven.

Milgram Experiment

Het experiment doet sterk denken aan het zogeheten Milgram Experiment, dat in de jaren '60 uitgevoerd werd door de psycholoog Stanley Milgram.

Studenten van de Amerikaanse universiteit Yale kregen hierbij van een autoritair figuur de opdracht om een persoon die zij niet konden zien stroomschokken toe te dienen in verschillende mate van sterkte.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie